Clubavond 20 april 2017

Geachte schakende medemensen,

(Het wordt steeds lastiger een gepaste aanspreking te vinden, vandaar dat dit verslag iets formeler begint)
Afgelopen donderdag was er veel volk aanwezig, maar liefst vijf borden waren bezet om puntjes op te scoren. Ook waren er nog enkele supporters (van denanderlecht, dan wel van de schakers) die hun steun kwamen betuigen, dan wel kwamen oefenen op het zwart wit geblokte bord.
Vooreerst was er het bord tussen Patrick en Jef Peeters. Hoewel Jef één pionnetje voorstond wisten beide heren niet goed het beste uit hun stelling te halen en werd er vanaf zet 20 wat met dezelfde stukken heen weer geschoven werd waardoor men tot drie keer toe in dezelfde stelling terechtkwam en men besloot dat remise de uitslag was waar men in zich kon vinden.
Ook Luc en Sebastiaan hadden zich achter een bord geschaard en van het begin werd duidelijk dat Sebastiaan uit was op de winst. Van Luc, die momenteel nog niet over een computer beschikt om deze verslagen te lezen, mocht ik zeggen dat Sebastiaan vele malen beter speelde dan hemzelf. Sebastiaan speelt ook een prachtig spel en na een mooie combinatie met een paard, levert hem dit niet alleen pionwinst op, even later kan hij zelfs een paard tegen een toren eraf halen en Luc ziet de uitzichtloosheid van de situatie in en geeft op.
Bart heeft zich tegenover Stijn gezet om een match te spelen, maar het was niet het zwart wit geblokte bord dat zijn volle aandacht kreeg, hij liep vaak naar voor om het spel met de zwart wit geblokte bal te volgen. Even lijkt het er naar uit te zien dat Stijn alweer een geworstel met Vadertje Tijd dreigt te verliezen en Peter Van der Avort wordt erbij geroepen om in de laatste 5 minuten op te schrijven voor Stijn. Juist op tijd weet hij zet 40 te doen

en denkt dan nog 20 minuten na voor de volgende. Maar dan heeft Bart al ingezien dat winst er voor wit niet meer inzit. Ze hebben elk één toren, maar Stijn beschikt over drie pionnen meer om door te schuiven en Bart geeft op. (Vorige week speelde RSCA gelijk, nu verliezen ze ondanks het spelen van een fantastische match, net zoals hun grootste supporter. Zou het toeval zijn?)
Op dat moment zijn Kristof en Manu nog in een spannende match verwikkeld. Het is een mooi spel om te volgen met twee paarden voor Kristof en een paard/loper combinatie voor Manu. Een foutje van Kristof maakt dat hij een paard achter komt en hoewel ze evenveel pionnen op het bord hebben staan, lijken de drie in het centrum van Manu veel sterker. Manu weet deze dan ook maximaal te benutten en weet even later te promoveren. Manu heeft niet echt meteen een matdreiging maar de overmacht is te groot en Kristof geeft op.
En dan de langste match van de avond. Marc W zit tegenover Maurits. Het lijkt een complexe stelling waarin de witte stukken van Marc beter ontwikkeld lijken. Marc heeft een paard en een loper en Maurits een toren die geblokkeerd staat op de achterste lijn om een pion te beschermen.
Het is geen gemakkelijk spel en onze voorzitter is af en toe afgeleid door zijn gsm waardoor hij niet ziet dat hij gratis en voor niets zijn loper laat wegsnoepen door Maurits. Na wat heen en weer geschuif weet Maurits ook het paard van Marc te elimineren. Marc laat een eeuwige mat (ja Marc, eeuwige mat!) liggen en Maurits weet een mooie enkelvoudige (geen eeuwige) mat op het bord te toveren. Wat een match…
Door de rest werd er nog wat geoefend, voetbal besproken en gedronken. Het was dus alweer een geslaagde donderdagavond.

Tot volgende week
Tot schaaks
Uw Secretaris
3S

Kampioenenspoor
Bart – Stijn 0-1
Kristof – Manu 0-1

Kneusjesspoor
Marc W – Maurits 0-1
Patrick – Jef P. 0,5-0,5

Lucspoor
Luc – Sebastiaan 0-1

Geplaatst in Clubavonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.