Imperfecties! Fouten! Blunders!

De genialiteit die op donderdagavond in Sint-Pieter aan de dag gelegd wordt, wordt af en toe wel eens ontsierd door een minder zetje.  Kniezers hebben het in sommige gevallen zelfs over fouten of blunders.  Den Alain (ken je hem nog?) dacht dat hij misschien iets interessants zou ontdekken als hij het gemiddeld aantal fouten per speler per partij zou optellen en in een tabel zetten.  Is hem dat gelukt?  Oordeel zelf.

De servers van Lichess hebben het voorbije kampioenschap 121 partijen van onze spelers geanalyseerd. Bij de meeste van deze partijen was er wel 1 van beide spelers tevreden over de gespeelde partij. Computers echter, zijn nooit tevreden! Ze kunnen dat helemaal niet, tevreden zijn, of ontevreden, maar ze kunnen wel doen alsof: onze zetten, waar genoeg energie in gestoken is om een goed ontwikkeld dorp een jaar lang van elektriciteit te voorzien, werden door de computer maar liefst 822 keer als imperfect bestempeld. (Trouwens, in het Engels staat er Inaccuracy. “Onnauwkeurigheid” zou een nauwkeuriger vertaling zijn dan “Imperfectie”.) 677 keer zei Stockfish Fout! over een zet, en we maakten zomaar eens even 206 blunders. En geen enkele keer eens een opgestoken duim.  Nul keer zei de computer “knap gezien” – of “megacool, man” voor de jongeren.  Uitroeptekens, daar doen ze bij lichess niet aan mee.  Ze kennen ?!, ? en ?? maar geen ! of !! voor goede of uitstekende zetten.  Onze goede vriend Fritz is minder karig met waardering en geeft geregeld een compliment bij goede zetten.  Het zou nochtans makkelijk zijn: imperfecties, fouten, blunders, zijn zetten die respectievelijk een centipionverlies van 50, 100 of 300 tot gevolg hebben.  Zo kunnen de positieve waarderingen gegeven worden na een zet met centipionwinst van bijvoorbeeld 100 of 300.

 

Geplaatst in Uitslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.