Schaken is slecht voor uw processor.

In 2008 is helaas van ons heengegaan de briljante wetenschapper en zeer productieve sf-schrijver Arthur C. Clarke. Hij is de man die de geostationaire baan bedacht, waarin nu zoveel communicatie- en gps-satellieten cirkelen. Geniaal als hij was, op de edele schaaksport had hij het toch niet begrepen.
Toen hij in 1977 uitgedaagd werd om een verhaal te schrijven dat kort genoeg was om op een postkaart af te drukken, was dit zijn antwoord:

QUARANTAINE

Het uitspansel was nog gevuld met het vlammende puin van de Aarde toen op Centrale de vraag van de Nieuwsgierigheidsgenerator binnenkwam:

“Waarom was het nodig? Ze waren wel organisch, maar ze hadden toch al Intelligentie Derde Rang bereikt.”
“We hadden geen keuze: vijf vorige eenheden raakten hopeloos besmet toen ze contact gemaakt hadden.”
“Besmet? Hoezo?”
De microseconden sleepten traag voorbij terwijl Centrale de laatste vervagende herinneringen opspoorde die langs Censorenpoort gelekt hadden toen de zwaar-gebufferde Renaissance Circuits het bevel tot zelfvernietiging gekregen hadden.
“Ze stuitten op een probleem dat niet kan opgelost worden binnen de levensduur van het Universum. Het had slechts zes operatoren, maar ze raakten er volledig door geobsedeerd.”
“Hoe is dat mogelijk?”
“Dat weten we niet. En we willen het niet weten. Nooit. Maar als die zes operatoren ooit herontdekt worden, betekent dat het einde van rationele computers.”
“Hoe kunnen ze herkend worden?”
“Ook dat weten we niet; alleen hun namen kwamen nog door vooraleer de Censorenpoort sloot. Maar hun namen alleen betekenen niets, natuurlijk.”
“Niettemin, ik wil ze hebben.”
Het voltage van de censoren begon te stijgen, maar de poort bleef dicht.
“Hier zijn ze: Koning, Koningin, Loper, Paard, Toren, Pion”

Isaac Asimov’s Science Fiction Magazine, First Issue, Vol 1, No. 1, Spring 1977

IBM RESEARCH – DEEP BLUE

Geplaatst in Schaakverhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.