GM Hugh Hefner overleden

64 doden bij bosbranden in Portugal, meer dan 1000 doden bij modderstromen in Sierra Leona, een hele stoet aan allesverwoestende orkanen in de Caraïben. En dan nu weer die shooting in Vegas. Mens, mens, wat een tijden toch. Met bevende vingers bedienen we tegenwoordig het “kaske” als we het naar het zevenuurjournaal zappen. En we zorgen dat de avondlijke maaltijd al verteerd is, want na de nieuwsberichten smaakt het vaak toch wat slechter. Maar geef toe, al die rampspoed heeft zelfs de meest empatische DoKo geen slapeloze nachten bezorgd.
Nee, die kwamen pas na 29 september. Want toen overleed ons aller idool Hugh Hefner.

Hefner poseert trots bij een experimentele beginopstelling

Zijn bijdrage aan de maatschappij is niet beperkt tot de verheerlijking van de menselijke, en in het bijzonder de vrouwelijke, anatomie, maar strekt zich uit naar elk aspect van de moderne samenleving. En niet in het minst naar de edele schaaksport.

klik om te vergroten

Dit was trouwens – how well I remember – de reden dat ik mijn eerste exemplaar kocht. Het was in ’73, ik was vijftien, en stond in de dagbladhandel te bladeren door de financiële en wetenschappelijke tijdschriften toen mijn oog viel op de titel “Bobby Fisher – You don’t know the half of him.” Dat de op de cover afgebeelde half ontblote torso niet die van Fisher was, kwam toen niet bij me op, en deed ook niet ter zake. Het artikel bleek van prima kwaliteit en prompt nam ik een abonnement.
Ik was wel wat teleurgesteld toen de volgende edities geen schaakgerelateerde onderwerpen bleken te bevatten, en mijn regelmatige smeekbedes aan Hugh Hefner om toch op zijn minst een maandelijks probleempje af te drukken, bleven onbeantwoord. Maar zoals gezegd, de artikelen waren dermate interessant dat dit gemis onbetekenend bleef.
En dan, in 1985 werd Kasparov wereldkampioen. Een wereldkampioen zoals we sinds Fisher niet meer gehad hebben. Een charismatisch persoon bovendien. Hij had al in de Story en de Dag Allemaal gestaan, en dan eindelijk, in de Playboy. Hij kreeg hier de kans om zich te profileren als de vlaggedrager van de Glasnost en Perestrojka, in tegenstelling tot zijn rivaal Karpov, een boegbeeld van het oude Sovjet etablissement. Hij was ook een heel viriele, en vooral normale man, met geen vijs los. Het publiek kreeg nu een heel andere kijk op schaken. In het interview verklaarde hij wel dat vrouwen niet geschikt waren voor de schaaksport omdat het een gevecht is, meedogenloos soms. De wil om te winnen is niet zo sterk aanwezig bij vrouwen. Twintig jaar later, twee dochters later, en drie Polgar zusters later, denkt hij er wat milder over: “Dat er minder vrouwelijke schakers zijn, is eerder een kwestie van traditie, zoals er ook minder vrouwelijke architecten of vrouwelijke componisten zijn. Maar dit alles is nu snel aan het veranderen” Dit vertelde hij in een interview aan Playboy in 2008.

Sommige critici beweren wel eens dat Playboy de vrouw steeds afbeeldt als een lichaam zonder inhoud.  Dit argument laat de doorsnee abonnee koud.  Hij leest immers slechts de artikels.  Als het een interessant artikel is, wordt het gelezen, ook als het geschreven is door een vrouw.  Dat werd eens te meer bewezen door Judith Polgar in 2015.  Er verscheen een interview met als titel: “Judit Polgar – bovengemiddeld intelligent”  (Playboy moet aan zijn hoeveelheid understatements zien te komen).  In dit artikel vertelt Judit over haar beslissing om te stoppen met wedstrijdschaken , en over hoe het is om in een door mannen gedomineerde wereld je weg te vinden.  Interessant zijn ook de vele anekdotes over haar collega’s, zoals die ene grootmeester die de gewoonte had om in de lift met zijn hoofd tegen de wand te bonken.

En op de site van Playboy doet Judit ook haar zegje, zij het dan in het Hongaars.  En zonder ondertitels, helaas.

Disclaimer: Dit artikel werd ons anoniem bezorgd door iemand van de redactie. Ik heb nog niet kunnen achterhalen wie de schrijver is, al heb ik wel een vermoeden.

Geplaatst in Schaakverhalen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.