Het Olifantengambiet

Een schaakpartij die begint met de zetten 1. e4 e5 2. Pf3 d5 kunnen we klasseren onder het kopje C40, of ook wel onder Damepion-tegengambiet, dat mag ook, of nog, makkelijker voor het geheugen, het Olifantengambiet.

Het watte?

Sommigen zeggen dat het zijn naam te danken heeft aan het feit dat zwart in deze partijen direct het initiatief grijpt en de twee centrumpionnen naar voren duwt als ware het de slagtanden van een chargerende olifant.  En wit wordt dan ook vaak vermorzeld voor hij weet wat er eigenlijk gebeurd is.
Een bescheidener uitleg is dat de loper, het schaakstuk dat wij in het nederlands de loper noemen, dus, in veel talen de olifant genoemd wordt.  En de twee zwarte lopers krijgen in een partij die met de genoemde beginzetten gestart is, een bijzondere kracht toebedeeld.  Jaja, olifantenkracht, okee.

het geheugen

Elephas maximus ludens

Maar de enige juiste uitleg is pas geleden ontdekt door twee onbekende oudheidkundigen uit Oud-Turnhout: Bij een expeditie in de Alpen hebben prof. dr. M. Eauhmz en zijn collega drs. A. V.d. Haute na een decennialange zoektocht een eeuwenoud notitiebiljet gevonden, waarmee een nooit gepubliceerd maar veel doorverteld vermoeden nu onomstotelijk bewezen is.
Netjes getatoeëerd, in de Punische taal, op een gelooid olifantenoor vonden ze daar een schaakpartij met het onderschrift (vertaald:) Hannibal wint met zwart alle partijen die beginnen met 1. e4 e5 2. Pf3 d5

Dichter bij huis blijkt ook dat, als men leert het beest te besturen, er wel wat overwinningen mee te halen zijn.  Vraag maar aan ons aller vriend Ollie:

2…d5! zeg ik u 2…d5 begot!

Geplaatst in Geannoteerde partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.