uitslagen 25 april 2019

Beste schakers,

Twee kampioenen en twee kneuzen troffen elkander gisterenavond om weeral die felbegeerde puntjes te sprokkelen in de competitie. Het waren enorm leuke partijen om te volgen.
Zo was daar de partij tussen Peter Van der Avort en Joan. Hoewel Joan een pionnetje voor staat lijk Peter met wit toch de betere stelling in handen te hebben. Joan drukt wel met zijn zware stukken op de stelling van Peter, maar deze is niet onder de indruk en schudt een mooie mat uit zijn mouw om het volle punt op zak te kunnen steken.
En dan hét treffen van de avond. Lars en Kristof vochten een verbeten strijd uit daar beiden duidelijk aan elkaar gewaagd zijn, en het was te merken op het bord. Ze komen in een gelijke stelling terecht met elk nog zeven pionnen op het bord. Dit zorgt ervoor dat de stelling potdicht zit en er lang remise-achtig uitziet. Lars heeft een witte loper en twee torens om mee te schuiven en Kristof twee torens en ’n paardje. Ze zwoegen en zweten op zoek naar de opening in de pionnenstelling, maar dat kost hun tijd. Ze geraken even schijnbaar in tijdsnood als de 40ste zet nadert, Lars heeft nog 8 minuten voor 7 zetten en Kristof beschikt dan over een 14-tal minuten. Stijn en ik worden er dan even later bijgeroepen om even te noteren, zodat ze comfortabel die 40ste zet halen. Met een mooie combinatie weet Lars een pion te snoepen en ineens de loper en het paardje te ruilen. En hoewel Lars nu ’n pion voorstaat, is het wel ’n dubbelpion, dus een direct voordeel is zo meteen nog niet zichtbaar. Even later weet Lars met nog ’n pion te ruilen een open lijn te creëren alwaar hij meteen invliegt met zijn toren om binnen te vallen bij de achterhoede van Kristofs stelling. Lars heeft een plan en Kristof heeft het ook gezien, maar aan opgeven denkt hij nog niet. Lars weet een pionnetje te snoepen op de cruciale D-lijn en Kristof haalt de achterste dubbelpion op de G-lijn van het bord. Lars marcheert nu voorwaarts met zijn dolende koning en als hij dan een schaak geeft, kan Kristofs koning enkel naar de achterste lijn vluchten alwaar hij aan een “danse macabre” kan beginnen teneinde onder de mat uit te komen. En vooral Lars niet nog meer pionnen te gunnen, maar op een aantal zetten tijd richten de torens dan toch een waar slagveld aan onder de pionnen.

Als dan even later de twee torens geruild worden, is het Lars die met twee aaneengesloten pionnen, op de E- en F-lijn, ongestoord kunnen overwandelen, waarop Kristof zijn koning neerlegt.

Lars bedenkt de beste zet terwijl Kristof doodleuk ’n boekje opendoet…

Er waren heel wat dolenden die ook aanwezig waren om de anderen toe te juichen in absolute stilte. En van de gelegenheid, dat ze niet uitkwamen in de competitie, gebruik maakten om zich tegoed te doen aan het betere ontspannen houtschuifwerk, met verfrissing van het nodige gerstenat.
Tot volgende week voor meer schaak,
Uw secretaris
Dries
Kneuzen
Peter Van der Avort  – Joan 1-0
Kampioenen
Lars  –  Kristof 1-0
Geplaatst in Clubavonden, Partijen, Uitslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.