Karoji Foosim.

Terwijl in New York Carlsen en Karjakin strijden om de wereldtitel, kiest Karpov zijn tegenstander uit de categorie lichtgewichten. Of ukkepukken, beter. Hoe het clipje in mijn computer is verzeild geraakt weet ik niet, maar het is wel het zien waard. Stukken ervan toch, want het is in het Russisch en veel meer dan njet en da versta ik daar niet van. Maar ook zonder kennis van het Russisch is het wel begrijpbaar: in een soort Russische versie van “Little Big Shots” – ze hebben dat ginder ook, blijkbaar- wordt een manneke, juist uit het ei, opgevoerd dat als hobby schaken heeft. De tv-presentator heeft als verrassing de grote Karpov voor hem uitgenodigd en ze spelen een partijtje van een paar minuten. Het manneke verliest wel, maar heeft zich toch dapper geweerd. Rond minuut 10 in het clipje is dan te zien dat hij wat getroost moet worden door de mama, en het leed is rap vergeten als hij dan ook nog een medaille rond zijn nek krijgt en enkele schaakproblemen mag oplossen. Die zijn te zien op groot scherm, duidelijk zichtbaar, goed te volgen, op 11:45. Ik heb wel een tijdje puzzelplezier aan zulke opgaven, maar het manneke moet er amper naar kijken.

Geplaatst in Schaakverhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.