Clubavond Witte Donderdag 2017

Op goede donderdag kwam Jezus met zijn apostelen voor de laatste maal samen om het avondmaal te nuttigen. Ze waren met een dik dozijn, the dirty dozen zeg maar. Wij waren met meer, nu donderdag, en gegeten hebben we niet, maar toch zijn er wel enkele overeenkomsten met die fuif twee millennia geleden: evangelist Lucas moet een schaker geweest zijn, of hij had de taak die Jezus in het verschiet had nooit zo treffend kunnen beschrijven: “Hij werd overvallen door doodsangst, maar bleef bidden; zijn zweet viel in grote druppels als bloed op de grond.”¬†De kuisploeg die vrijdagmorgen de vloer van ons schaaklokaal dweilt, kan ervan meepraten.

Fra Angelico - Institution of the Eucharist (Cell 35) - WGA00549.jpg

Getuige ook het zeer moderate verslag van Dries:

Een Goede Vrijdag, beste schakers,
(zij die dit morgen lezen: een Stille zaterdag gewenst ūüėČ )
Redelijk wat volk gisteren om de derde ronde af te werken op het kneusjesspoor, dan wel in de kampioenenkring.
Ik had het zelf toch niet onder de markt tegen Joan, dus ik heb helaas niet alle partijen kunnen zien om hier te bespreken.
Zo zaten Karel en Peter VdA tegenover elkaar en nog voor ik een blik op het bord kon werpen, liet Peter al weten dat hij les had gekregen. 1-0 voor Karel.
Ook de partij tussen Fred en Philip heb ik zo niet kunnen zien, maar hier wist Fred een vol punt in de wacht te slepen.
Zelf had ik mijn handen vol aan een sterk spelende Joan. Deze had echter niet een antwoord op een matdreiging van mijn kant uit. En ik wist zo toch winst met zwart in de wacht te slepen op een witte donderdag.
Op dit moment zijn er nóg vier prachtige partijen bezig.
Sebastiaan zit tegen Ad in een vrij solide stelling. Ad lijkt zelfs niet √°l zijn stukken nodig te hebben om de aanval van Sebastiaan af te slaan, deze staan nog in de beginpositie op de achterste rij. Sebastiaan maakt echter een klein flatertje waarop hij een vol stuk verliest en de handdoek in de ring werpt. 0-1 voor Ad.

Bart zit tegenover Bob en speelt (net als “denanderlecht”) de pannen van het dak. Hij lijkt door een agressief spel zelfs los gewonnen te staan, maar dan plooit hij terug en gaat voorzichtiger (defensiever) spelen. Hierop komt Bob terug en beide heren gaan een eindspel in met een interessante stukkencombinatie: loper-toren voor Bart en paard-loper voor Bob. Bart heeft op dit moment wel meer pionnen. Bart ruilt zijn toren tegen een pion en de loper van Bob. Op dit moment is de uitslag van denanderlecht binnen waarop Bart zich volledig kan concentreren op het moeilijke eindspel dat hem nu wacht. Uiteindelijk heeft Bart 2 pionnen en een loper en Bob een paard en √©√©n pion, maar winst lijkt ver weg, dus beiden komen remise overeen en verdelen de punten.

Dan zitten Stijn en Jef Wuyts ook nog achter een bord waar op zet 30 nog geen pion gevallen is. Luc wordt erbij geroepen om op te schrijven, dit omdat Stijn Vadertje Tijd weer niet heeft zien aankomen. Op één minuut van het einde, beslist Stijn toch tot herhaling van zetten en remise is de uitslag.

En dan richten alle blikken zich op het bord tussen Jo en Marc Ooms. Jo mag dan wel 2 pionnen voor staan, Marc weet toch steeds sterk uit de hoek te komen en Jo mag geen fout maken. Het is zo’n typische situatie waar er maar √©√©n correcte zet mogelijk lijkt en Jo weet toch steeds deze te vinden. Er werd al lacherig gedaan dat op Lichess de computer de lijn van wie er nu in het voordeel zou staan, nogal op en neer zou laten gaan, dit is echter enkel het geval tussen zet 25 en 29. Na deze zet geeft de computer toch weer aan dat wit een licht voordeel heeft (het is Witte Donderdag voor iets). Maar ook Marc Ooms heeft het gesluip van Vadertje Tijd niet gehoord en laat de vlag vallen zonder zelf iets door te hebben. [Marc is nog niet in staat om zelf zijn partij te bekommentari√ęren, maar laat weten dat dat er nog wel in zit als hij de klap te boven is.- Alain van de redactie]

Dan rest mij enkel nog om jullie allen een Goede Vrijdagavond (en anders nen Stille Zaterdag) te wensen.
Tot Schaaks,
uw secretaris
Dries

kampioenenspoor
Fred – Philip 1-0
Bob – Bart 0,5-0,5
Sebastiaan -Ad 0-1
Jo – Marc O. 1-0
Stijn – Jef W. 0,5-0,5
Kneusjesspoor
Karel – Peter VdA 1-0
Joan – Dries 0-1

Geplaatst in Clubavonden, Partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.