Nog steeds dolend en ambitieus

In het begin van dit seizoen is Stijn u komen vragen wat u verwacht te zullen klaarspelen in dit toernooi. Nu de eerste ronde er zowat op zit, kunnen we kijken of u uw ambities hebt kunnen waarmaken.
Hoeveel houtschuivers heeft u genadeloos in het stof doen bijten? Hoeveel van uw tegenstanders hebben evenwel mogen bogen op uw mededogen en hebben met opluchting uw uitgestoken hand èn begeleidend remisevoorstel aanvaard? Hoeveel keren daarentegen hebt u pech gehad, of liep uw brein wat minder gesmeerd omdat het vege lijf door krankheid geplaagd werd? Uw opponent had dan ook nog eens geluk die dag en zo hebt u tegen alle verwachtingen in dat punt moeten afgeven. Grr!
Met behulp van software van het Nationaal Bureau voor Schaakstatistiek wist onze redactie een en ander aanschouwelijk voor te stellen:

Blijkt dat het allemaal goed meevalt met het zelfbeeld van onze dolenden. Niemand loopt echt met zijn hoofd in de wolken, en evenmin is bij iemand het worse-than-average effect manifest. Hooguit kunnen we in enkele gevallen zeggen dat de bevraagde in een optimistische bui en vol goede moed was toen hij antwoordde, maar van hoogmoed is zeker nergens sprake. Wel is het frappant, zoals u ziet, dat dit optimisme een karaktertrek blijkt van de schakers die deze eigenschap het best kunnen gebruiken: aan de rechterhelft van het diagram steekt de rode kolom vaker boven de blauwe uit, m.a.w. werden de eigen verwachtingen niet ingelost.

Geplaatst in Uitslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.