De Dolende Sinterklaas

Het is weer even geleden dat er nog een nieuw bericht op deze blog is verschenen, de redenen zijn u waarschijnlijk welbekend. Er worden dus nu op donderdag online toernooitjes gespeeld en onderstaande tekst kreeg ik door van cluboprichter Walter. Lees en geniet mee.

Dit tornooi werd gespeeld op donderdag 10/12/2020, begon om 20u05 en vond plaats op lichess.com. Die extra vijf minuten waren blijkbaar nodig, om een paar laatkomers nog naar het evenement te lokken. De speelduur was 10+0 per persoon per partij. De deelnemers waren ikzelf, Lars, Sebastiaan, Stijn, Bart, Luc, Bob en Emmanuel. Marc Ooms kwam in de loop van de avond ook even langs, om in alle stilte iedereen moreel te ondersteunen.

Ergens over halfweg het tornooi typte een enthousiaste Lars in de chatbox: “voor de liefhebbers van het fijnere schaakwerk, kijk ff naar de match killerlars- herstoltz”, wat gevolgd door de volgende commentaren van anderen (en ik citeer):

Stijn: “Haha, hilarische match… tussen Lars en mij… (allemaal voorbereid.…)”

Luc: “zeker dat dame offer van jou”

Nadien beloofde ik Lars er eens naar te kijken en nog wat later er een analyse van te maken zonder op dat moment al de partij gezien te hebben. Belofte maakt schuld, dus hier volgt ze dan met de hulp van mijn goeie, ouwe Fritz8, mijn theorieboek en de databanken van ChessBase plus lichess.

1.d4 e5

Dit is het Englund gambiet. Het toeval wil, dat ik dit in het verleden ook een tijd heb gespeeld, voornamelijk in blitzpartijen, voor zover ik me herinner nooit in een lange partij. Mijn allereerste partij met dit gambiet speelde en won ik op 25/04/2013, toen nog op ChessCube. Sinds half december 2017 ben ik iets anders gaan spelen, maar sporadisch gooi ik toch nog eens die e-pion twee velden naar voren.

2.dxe5 Lc5

Telkens ik dit gambiet speel, ga ik meestal hier verder met 2…Pc6 met een aanval op de Witte pion op e5, bijvoorbeeld: 3.Pf3 De7 4.Lf4 Dit is de Grob variant. 4…Db4+ 5.Ld2 Dxb2 6.Pc3 Pb4 7.Pd4 Pa6 8.Tb1 Da3 9.e3, KillerLars – Olislaegers in datzelfde tornooi.

3.Pf3 d6

Volgens Fritz8 is er niets mis met deze zet, terwijl Zwart ook verder kan gaan met:

  1. ..Pc6 met een groot voordeel voor Wit valt de pion op e5 aan en leidt naar het Felbecker gambiet: 1.d4 e5 2.dxe5 Pc6 3.Pf3 Lc5.
  2. ..Pe7 4.e4 Pg6 5.Lc4 0-0 6.0-0 c6 6…Pc6 7.Dd5. 7.b3 b5 8.Le2 Dc7 9.Lb2 Te8 10.Pbd2 d6 11.exd6 Lxd6 12.g3 Lh3 13.Te1 f6 14.a4 b4 15.Pc4 Lf8 16.e5! met een groot voordeel voor Wit in Hucula – Vavra, 1981. Mijn theorieboek geeft enkel deze partij als afwijking op 3…Pc6.
4.exd6 Pe7!?

De Zwartspeler probeert zijn tegenstander in een val te lokken. Zowat alle overige zetten zijn net als de partijzet ook voldoende, om Wit een groot voordeel te geven. Indien Zwart hier de pion op d6 terug neemt, leidt dit naar tempoverlies of naar een verzwakte pion op dat veld. Om die reden vind ik Zwarts vorige zet niet zo goed en zou ik eerder de voorkeur geven aan 3…Pc6.

5.dxe7??

De Witspeler trapt erin. Zie het diagram hieronder. Veel beter is 5.Pc3 Lxd6 6.Pe4 Lb4+ 7.Ld2 met een groot voordeel voor Wit in Lazavik – Rosen, 2020. Dit was de enige partij met zetten, die ik kon vinden op ChessBase.

5…Lxf2+!

Dit stukoffer lokt de enige verdediger van de Dame op d1 weg met schaak. En dat terwijl de eigen Dame aangevallen wordt door een Witte pion! Zulke motieven komen ook voor in andere openingen, zowel met Wit als Zwart.

6.Kxf2 Dxd1 7.Pa3

7.Pc3 -+ had ook gekund en is mogelijk ietsjes beter: het Paard bestrijkt dan ook een paar centrale velden en Pc3-b5 is dan nog steeds mogelijk.

7…Pc6??

Veel beter is 7…Dd6 -+ gevolgd door Dd6xe7 en alle problemen zijn voor Zwart van de baan. Materieel gezien staat hij dan een Dame tegen twee lichte stukken voor.

8.e3??

Veel beter is 8.Pb5 met een aanval op het zwakke c7-veld. 8…Dxc2 9.Pxc7+ Kxe7 10.Pxa8 Lg4 Hiermee wordt het Paard van a8 rechtstreeks aangevallen door de Toren van h8. 11.Pc7 Lxf3! Alle andere zetten geven Wit op zijn minst een groot voordeel. 12.gxf3 De zet 12.exf3 mag niet omwille van de penning door de Dame op c2. 12…Pb4 13.Le3 Dxc7 met een groot voordeel voor Zwart: Zwart heeft een Dame plus een Paard tegen een Toren plus twee Lopers.

8…Pxe7??

Zie het diagram hieronder, veel beter is 8…Dd6 –+ gevolgd door Dd6xe7. Zie het commentaar bij Zwarts vorige zet.

9.Lb5+!

Zwart gaf op in HerrStoltz (Stijn Willems) – KillerLars (Lars Buys), omdat hij hoe zijn Dame zal moeten inleveren, waarna Wit minstens een vol stuk zal komen voor te staan, bijvoorbeeld:

  1. ..c6 10.Txd1 cxb5 +- en Wit staat een Paard voor.
  2. ..Pc6 10.Txd1 +- en Wit staat twee lichte stukken voor.
  3. ..Ld7 10.Txd1 +- en Wit staat twee lichte stukken voor.
  4. ..Dd7 10.Lxd7+ Lxd7 11.Td1 en Zwart gaf op in chessroshi89 – Trayarder, lichess.com 2020. Wit staat een Paard voor.

Overigens won ik dit tornooi met 6 op 6, gevolgd door Lars en Sebastiaan, beiden met 4 op 6.

Tot slot wil wil ik via deze weg iedereen uitnodigen aan deze tornooien deel te nemen, ook leden, die nog geen account hebben bij lichess. Tot dusver vinden ze steeds plaats op donderdagavond en beginnen om 20u00. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!

Geplaatst in Clubavonden, Partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.