verslag (en analyse) speelavond 16 juni 2022

Waarde schakers,

 

Weinig volk in het café gisterenavond, met het goede weer zat iedereen buiten… Iedereen? neen toch niet, als je goed keek zag je twee schakers, weggekropen in een hoekje, zweten en zwoegen.

ergens in het rode cirkeltje wordt er voor elk veldje geknokt

Het waren niet de minsten die daar zaten, Peter VdA en Tom speelden een match waar de kampioenstitel bij de kneuzen vanaf hing. Tom mag niet verliezen of Jef is kampioen. Remise is genoeg. Maar van zijn tegenstander is geweten dat deze scherp en onverwacht uit de hoek kan komen. Het is een partij die lang gelijk opgaat met niet altijd een  even duidelijk beeld wie er echt beter staat, wit heeft wel ’n licht voordeel.

van alle plaatsen waar onze voorzitter kón gaan staan in een leeg café, was dit blijkbaar de interessantste…

Op zet 28 stelt Tom dan toch remise voor maar Peter, die winstkansen ruikt, speelt toch voort tot herhaling van zetten uiteindelijk toch een remise als uitslag oplevert.

als het lekker rustig is, kan je je wel goed concentreren…

en dan nu, laten we onze huisanalist los op deze interessante match, aan U het woord, Walter…

Van der Avort, Peter – Verheyen, Tom

16/06/2022

Door allerlei omstandigheden was het er niet van gekomen, dat deze laatste partij eerder in het seizoen gespeeld kon worden.

Voor Peter viel er niets meer te rapen: hij zou ergens in de onderste regionen van het klassement eindigen, wat de uitslag ook mocht worden. Wat Tom betrof, was het heel ander verhaal: er was nog een strijd om de titel tussen hem en Jef Wuyts. Het zou van deze uitslag afhangen, of wie zich tot Opperkneus mocht kronen. Jef had hun onderlinge confrontatie gewonnen en indien Tom deze laatste partij zou verliezen – hij had genoeg aan een remise, dan mocht Jef zijn titel opeisen. Een klein detail: Jef zou dan de eerste in de geschiedenis van de club zijn, die beide titels zou winnen. In 2008 was hij al eens clubkampioen geweest, toen nog via de gewone formule zonder play-offs.

Op het terras voor het café zaten een achttal andere leden en de meesten onder hen hadden vooraf als vanzelfsprekend aangenomen, dat Tom op kousenvoeten zijn titel zou behalen. Een op bepaalde momenten door zenuwen overmande Peter dacht daar echter toch nog iets anders over.

Het zou nog een heel spannende partij worden, waarover beide kemphanen zeker tevreden over mogen zijn.

1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 e6 4.c3?!

Er is een soort uitgestelde Alapin variant van het Siciliaans, 1.e4 c5 2.c3, ontstaan. Helaas is dit geen goede combinatie met de witveldige Loper van Wit reeds op c4: Zwart kan d7-d5 spelen, waar dit stuk een tempo zal moeten verliezen. 4.0–0 is nu iets beter. Indien daarna 4…d5 5.exd5 exd5, dan 6.Te1+ met een klein voordeel voor Wit en Wit heeft toch nog een stuk ontwikkeld ondanks het verlies aan tempo door zijn witveldige Loper.

4…d5

Ook in de traditionele Alapin variant is deze opstoot thematisch.

5.exd5 exd5 6.Lb5 Pf6 7.0–0 Le7 8.d4 0–0

Zie het diagram hieronder.

Een snelle telling leert ons, dat Zwart reeds drie stukken heeft ontwikkeld en Wit slechts twee, m.a.w.: deze laatste is op achtervolgen aangewezen.

9.Lf4?!

Wit ontwikkelt een stuk, wat zeker niet slecht is, maar er is beter. De ruil der pionnen met 9.dxc5 Lxc5 = creëert een geïsoleerde d-pion voor Zwart, welk een belangrijk thema is in het schaken. Meestal is dit een zwakte, maar bij juist gebruik van die pion kan het ook een sterkte zijn.

9…Db6

Hiermee plaats Zwart een extra aanvaller op de Witte d-pion en valt hij tegelijk indirect de pion van b2 aan.

10.De2

10.Lxc6 Dxb2 10…bxc6 met een klein voordeel voor Zwart. 11.Pbd2 bxc6 12.Pe5 met een klein voordeel voor Wit: hij heeft een pion meer en bezit bovendien het Loperpaar.

10.Db3?! met een groot voordeel voor Zwart in Herdzik – Khudovekova, 2012.

10…Te8 11.Lxc6

Wit wordt min of meer gedwongen tot deze ruil, wat geen goed teken is. Alle centrale Witte pionnen staan op een Zwart veld, wat maakt dat dit Wits sterkste lichte stuk is.

11…bxc6 12.Dc2 Pe4

Tot dusver ging men verder met 12…cxd4 13.Pxd4 Ph5 14.Le3 c5 met een klein voordeel voor Zwart in imminentD3ATH – Devesh_joshi, 2018.

13.Pbd2 cxd4?!

13…Lf5 met een groot voordeel voor Zwart ontwikkelt een stuk en plaats een extra verdediger op het Paard van e4. Wit zal hierdoor steeds moeten oppassen voor een soort aftrekschaak op zijn Dame. Indien de witveldige Loper nog steeds op het bord had gestaan, had Wit bijvoorbeeld dat probleem nooit gehad.

14.Pxe4 dxe4

14…d3! 15.Da4 15.Dxd3?! La6 met een groot voordeel voor Zwart en Zwart wint de kwaliteit. 15…dxe4 16.Dxe4 La6 17.Tfe1 met een klein voordeel voor Zwart.

15.Pxd4?!

15.Dxe4 Lb7 16.Dxd4 c5 met een klein voordeel voor Zwart . Ondanks de pion achterstand staat zwart duidelijk beter.

15…Lc5?!

15…La6 16.Tfe1 met een klein voordeel voor Zwart.

16.Le3?!

16.Pb3 = en Zwart moet zijn zwartveldige Loper ofwel terug trekken, ofwel de ruil ervan tegen het Witte Paard toestaan.

16…La6 17.Tfe1 Ld3 18.Db3 Tab8?!

Wit doet er als aanvallende partij goed aan, om met bijvoorbeeld 18…Dc7 met een klein voordeel voor Zwart de Dames op het bord te laten staan. Een zet als Ta8-b8, om hiermee de Witte Dame alsook de achter gebleven b-pion aan te vallen, kan nadien nog steeds. Let vooral ook op de witveldige Loper van Zwart, die als een mes door boter in Wits stelling snijdt.

19.Dxb6 Txb6 20.Pb3?!

20.b4 = valt de zwartveldige Loper aan en verdedigt tegelijk indirect de eigen b-pion.

20…Lxe3 21.Txe3

Zie het diagram hieronder.

Dit is zowat het kantelpunt in de partij. Zwart slingerde tot dusver steeds tussen een gelijke stelling en eentje met een licht voordeel voor hem. Nu zullen de rollen zich omdraaien.

21…Tbb8?!

De andere Toren op dit veld plaatsen met 21…Teb8 met een klein voordeel voor Zwart is iets beter. Wit kan later via een gepast a7-a5 (en mogelijk c6-c5) het Witte Paard aanvallen en zo de zwakke b2-pion binnen halen. De vraagt weliswaar een beetje voorbereidend werk, maar is een goed plan.

22.Pc5 Tbd8?!

22…f5 = geeft de Zwarte e-pion extra ondersteuning en zorgt ervoor, dat de Zwarte Koning via f7 het strijdperk kan betreden als een aanvalswapen.

23.Tae1 Lc2 24.f3 f5 25.fxe4 fxe4?!

25…Te5 valt het Witte Paard aan, zodat dit eerst verdedigt moet worden. 26.b4 fxe4 Na een zet als bijvoorbeeld 27.a4 is duidelijk te zien, waarom eerst het Witte Paard aangevallen diende te worden: 27…Txc5! 28.bxc5 Td5 29.T3e2 Ld3 30.Tb2 Txc5 met een klein voordeel voor Wit . Zwarts Toren dreigt een tweede pion te winnen, die van c3 alsook de Witte a-pion via een later Tc5-a5. De Zwarte Loper is in combinatie met de ondersteuning van de e-pion sterk genoeg, om een Witte Toren in bedwang te houden.

26.Pxe4 Lxe4 27.Txe4 Txe4 28.Txe4

Na alle verruilingen is Wit eruit gekomen met een pion meer. Dit geeft niet noodzakelijk een gewonnen stelling, omdat veel eindspelen met Torens plus pionnen zeer regelmatig in remise eindigen, maar Wits kansen op winst zijn meer dan behoorlijk, vooral gezien de verspreide Zwarte pionnen.

28…Kf7 29.Kf2 a5 30.Td4 Tb8 31.b3 Ke6 32.Ta4 Tb5 33.Ke3

Zie diagram hieronder.

33…Te5+??

Deze schaak met de Toren laat toe, dat Wit zijn Toren er tussen kan plaatsen en op de volgende zet de Torens kan ruilen. Dit geeft hem een compleet gewonnen stelling. 33…Tc5 met een groot voordeel voor Wit is veel beter, waarna de kans op een remise nog steeds sterk aanwezig is dankzij de aanwezigheid van de Torens.

34.Te4 Txe4+ 35.Kxe4 c5 36.c4 Kd6 37.g4 Ke6 38.h4 h6 39.Kf4 Kf6 40.Ke4 Ke6

Deze herhaling van zetten verandert niets aan de evaluatie van de stelling.

41.a3 g6 42.h5

Hier kwamen beide spelers remise overeen. Onterecht in de ogen van de huisanalist en de computer. Hoe Zwart wint ook verder gaat, Wit staat altijd knal gewonnen, bijvoorbeeld: 42…g5 42…gxh5 43.gxh5 +- . Zwarts Koning moet nu opzij gaan, waarna de Witte Koning de grens zal oversteken. 43.a4! +- Dit wint een belangrijk tempo: waar de Zwarte Koning ook naartoe gaat, die van Wit kan binnen vallen op d5 of f5 en pionnen gaan opkuisen.

Alle aanwezigen op het terras waren het er over eens, dat het een spannend seizoen is geweest, zowel bij de Kampioenen als bij de Kneusjes.

Hoe het ook zij, een welgemeende proficiat aan Tom (en nogmaals aan Kampioen Bob).

Geplaatst in Uncategorised.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *